Subjek yang Menyebabkan Perceraian Perundangan

"Menurut Kanun Sivil bernombor 4721, kes perceraian yang diperdebatkan dapat dilihat dalam dua cara sebagai alasan khusus untuk perceraian dan alasan umum untuk perceraian."

Sebab-sebab Khas Perceraian

Kes perceraian berdasarkan alasan khas untuk perceraian, yang jumlahnya terbatas dalam undang-undang, adalah seperti berikut:

Perzinaan (tipu daya)

Sekiranya salah satu daripada pasangan suami isteri itu berzina, pasangan yang lain boleh mengajukan cerai. Berzina bermaksud salah satu pasangan bertindak bertentangan dengan kewajiban setia, iaitu dengan orang lain selain pasangannya.

Hak untuk menuntut itu hilang enam bulan setelah pasangan, yang berhak atas tuntutan itu, mengetahui alasan perceraian tersebut dan, dalam apa jua keadaan, lima tahun selepas perbuatan zina. Pihak yang memaafkan tidak berhak menuntut.

Menjatuhkan hidup, tingkah laku kasar atau menjatuhkan maruah

Masing-masing pasangan boleh mengajukan kes perceraian kerana mereka bermaksud kehidupan mereka oleh yang lain, atau kerana mereka diperlakukan dengan buruk atau berkelakuan buruk. Pembunuhan yang dicuba adalah salah satu contohnya, dan sebarang tingkah laku tidak sopan terhadap maruah manusia pasangan bermaksud tingkah laku yang menjatuhkan maruah.

Hak untuk menuntut itu dilucutkan apabila pasangan yang berhak mendapat tuntutan itu mengetahui alasan perceraian itu, dan setelah enam bulan, dan dalam mana-mana, lima tahun selepas kelahiran sebab ini. Pihak yang memaafkan tidak berhak menuntut.

Jenayah dan maruah

Sekiranya salah satu pasangan melakukan kejahatan yang memalukan atau menjalani kehidupan bermaruah dan atas sebab-sebab ini, pasangan yang lain tidak boleh diharapkan tinggal bersamanya, pasangan ini selalu boleh mengajukan tuntutan perceraian. Namun, tidak setiap jenayah termasuk dalam skop ini. Kejahatan yang dilakukan mestilah kejahatan yang menjatuhkan maruah seperti pencurian atau serangan seksual. Di samping kejahatan yang memalukan ini, pasangan yang lain mesti tidak dapat meneruskan perkahwinan mereka kerana kejahatan ini.

Perceraian kerana ditinggalkan

- Sekiranya salah satu pasangan gagal menunaikan kewajipan mereka yang timbul dari kesatuan perkahwinan dan meninggalkan pasangan lain atau tidak kembali ke kediaman bersama tanpa alasan yang dibenarkan,

- Kesannya, perpisahan itu berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan dan sekiranya keadaan ini berterusan

- Sekiranya amaran yang dibuat oleh hakim atau notaris atas permintaan itu tidak dapat disimpulkan; pasangan yang ditinggalkan boleh memfailkan perceraian. Pasangan suami isteri yang memaksa orang lain meninggalkan rumah bersama atau menghalangnya untuk pulang ke rumah bersama tanpa alasan yang dibenarkan juga dianggap telah pergi.

Atas permintaan pasangan yang berhak atas kes tersebut, hakim atau notaris akan memberi amaran kepada pasangan yang pergi tanpa memeriksa kebaikan mengenai akibatnya kembali ke kediaman bersama dalam masa dua bulan dan jika dia tidak kembali. Notis ini dibuat melalui pengumuman apabila perlu. Namun, ada jangka waktu tertentu untuk mengajukan kasus perceraian, dan tidak ada peringatan yang dapat diminta hingga bulan keempat berakhir dan tuntutan hukum tidak dapat diajukan sampai dua bulan berlalu setelah peringatan itu.

Sakit mental

Sekiranya salah satu pasangan itu sakit mental dan oleh itu kehidupan biasa menjadi tidak tertanggung bagi pasangan yang lain, pasangan ini boleh mengemukakan kes perceraian, dengan syarat bahawa ditentukan oleh laporan lembaga perubatan rasmi bahawa tidak ada rawatan untuk penyakit mentalnya.

Sebab Umum Perceraian

Sekiranya peristiwa yang tidak dapat ditentukan sebelumnya telah menggegarkan asas persatuan perkahwinan dan oleh itu pasangan tidak lagi diharapkan dapat meneruskan kehidupan bersama mereka, alasan umum perceraian disebutkan. TMK m. Isu ini telah disusun seperti berikut pada tahun 166.

Asas-asas persatuan perkahwinan - konflik yang teruk

Perkara 166- Jika persatuan perkahwinan digoncang sejauh mana mereka tidak diharapkan dapat meneruskan kehidupan bersama mereka, masing-masing pasangan suami isteri dapat membuka kasus perceraian.

Dalam kes-kes yang dinyatakan dalam perenggan di atas, jika kesalahan penggugat lebih parah, terdakwa berhak mengajukan banding atas tuntutan tersebut. Namun, jika bantahan ini adalah penyalahgunaan hak dan jika tidak ada manfaat yang tersisa bagi terdakwa dan anak-anak dalam kesinambungan persatuan perkahwinan, perceraian dapat diputuskan. "

Sekiranya berlaku konflik yang teruk, rasa hormat dan kasih sayang pasangan antara satu sama lain berkurang dan kehidupan bersama yang mereka jalani bersama menjadi tidak tertahankan. Konflik yang timbul apabila konsep seperti perspektif mengenai kehidupan dan pandangan dunia berbeza dari segi pasangan mempengaruhi persatuan perkahwinan dan, jika ada, kehidupan keluarga anak-anak bersama. Sebab-sebab seperti perdebatan pasangan suami isteri yang berterusan, penurunan rasa hormat, penurunan hubungan seksual dalam persatuan perkahwinan adalah sebab-sebab perubahan asas persatuan perkahwinan. Sekiranya tidak ada peningkatan dalam perkahwinan walaupun semua usaha dilakukan, tidak dapat dielakkan untuk membuka kes perceraian sesudahnya.

Peguam Elvan Kilic

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found